Kurzusbeállítások szerkesztése 

Általános 

Az általános beállítások között lehet megadni a kurzus teljes nevét, ami természetesen megegyezik a Neptunban szereplő kurzusnévvel. A kurzus rövid neve lehet a kurzuskód, a kurzuskategória pedig segít a kurzus kereshetőségében, elhelyezi azt a megfelelő szemeszterben. A kurzus láthatósága már itt szabályozható. A kurzus kezdésének dátuma fogja befolyásolni a hetek szerinti bontás automatikusan létrehozott címkéinek tartalmát. 

Leírás 

A Kurzusösszegzés című részben lehet összegezni, hogy miről szól a kurzus és hogy kiknek ajánlott. A kurzuslistában könnyíti meg a keresést, ugyanis a keresés kurzusneveken kívül a kurzusösszegzés szövegére is kiterjed. Már itt is olyan szövegszerkesztővel lehet találkozni, ami lehetővé teszi multimédiás elemek beszúrását, így elhelyezhetünk egy videós összefoglalót is a szöveges leírás mellett vagy helyett. 

Kurzusforma 

A beállítások kiterjednek a kurzus alapvető felépítésére is, ez a Kurzusforma. A kurzusbeálllítások szerkesztése menüpontban megadhatjuk a kurzusformát, ami meghatározza a kurzusoldal elrendezését (egyedi tevékenység, társas-, téma-, heti forma), valamint az adott szakaszszámot, ami meghatározza, hogy hány szakasz jelenjen meg a kurzus kezdőoldalán. Ha a szemeszterben minden héten tartunk órát, akkor célszerű a heti formát választani, tömbösített kurzus esetén az ideális választás a téma forma. Alapértelmezett a heti forma. Ez a formátum akkor javasolt, ha nappali képzésről van szó, és az összes hallgató egy időben ugyanazon a témán dolgozik. A szakaszok szerkezetét tudjuk módosítani, ha helyette például témaformát választunk. Ekkor nem az a hangsúlyos, hogy az egyes órákon mi történt, hanem a témák köré építkezik a kurzus, ami több is lehet, mint a minden héthez külön kialakított szakaszok száma, de kevesebb is. A szekciók száma megadható. Eldönthető, hogy a rejtett részek összecsukott formában jelenjenek meg vagy teljesen láthatatlanok legyenek. Alapértelmezetten az elrendezés olyan, hogy minden szakasz egy oldalon jelenik meg, de akár oldalankénti szakaszmegjelenítésre is van lehetőség. 

Ha nagyon sok anyagot kell feltölteni egy tantárgyamhoz, átláthatóbbá lehet tenni a collapsed topics kurzusformával.

A "collapsed topics" segítségével összecsukható témákat vagy heteket lehet létrehozni akár több hasábban, ezzel csökkentve a görgetés mennyiségét. 

A kurzus beállításainak szerkesztésénél a "kurzusforma" alatt lehet a "Collapsed Topics" formát választani.

Megjelenés 

A Megjelenés vonatkozik egyrészt a nyelvi beállításokra, másrészt a fórumokban megjelenítendő hírek számára, a pontozásra és a tevékenységjelentésekre. A pontok megjelenítését igenre és nemre lehet állítani, attól függően, hogy az oktató egyáltalán kívánja-e az adott kurzust pontozni, de ha csak el akarja rejteni a pontokat a tanulók elől, akkor is kikapcsolhatja a pontok megjelenítését a kurzusbeállításokban. Ettől még az egyes tevékenységekhez használhat vagy beállíthat pontokat, itt csak azt kapcsolja ki, hogy a tanulók lássák az eredményt. 

Az oktatók az egyes személyek profilját tartalmazó oldalakon lévő gomb segítségével mindig hozzáférhetnek tevékenységjelentésekhez, ebben a menüpontban azt lehet beállítani, hogy a tevékenységekről szóló jelentések az adott kurzusban tevékenységet végző résztvevők mindegyike számára elérhetők legyenek. A beküldött anyagok felsorolásán túl ezek a jelentések részletes naplózást adnak a rendszerbe való belépésekről. Egyes kurzusok esetén ezek a jelentések hasznos eszközt jelenthetnek a tanuló számára, mivel képet kapnak arról, hogyan szerepeltek az online környezetben, más kurzusok esetén viszont ez nem feltétlenül szükséges. 

Állományok és feltöltések 

A portál maximális fájlfeltöltési korlátja 500 MB, ez a kurzushoz kapcsolódóan alacsonyabb értéket is felvehet az oktató döntése alapján. 

Teljesítés nyomon követése 

A kurzus teljesítését bizonyos követelményekhez lehet kötni, illetve egyes tevékenységek teljesítési feltételei is beállíthatóak. A beállítások alatt a teljesítés nyomon követésének bekapcsolása azt fogja jelenteni, hogy a tevékenység beállításai és/vagy a kurzusteljesítési követelmények között beállíthatjuk a tevékenység teljesítési feltételeit. 

Csoportok 

Ha nincsenek alcsoportok, minden kurzusrésztvevő egyetlen nagy közösséghez tartozik. A kurzusban való csoportos részvétel kétféleképpen történhet: 

  • Külön csoportok - az egyes csoportok csak a saját csoportjukat látják, a többi csoport számukra láthatatlan 
  • Látható csoportok - az egyes csoportok saját csoportjukon belül tevékenykednek, de láthatják a többi csoportot is 

A kurzusszinten kialakított csoportos részvétel az adott kurzuson belül meghatározott összes tevékenység alapvető részvételi módja. A csoportokat támogató egyes tevékenységek meghatározhatják saját csoportosítási módjaikat. Ha a kurzus beállítása kurzusszinten előírt csoportos részvétel, akkor a rendszer figyelmen kívül hagyja az egyes tevékenységek beállítását. 

Szerep átnevezése 

A Moodle ugyan rendelkezik magyar fordítással, azonban előfordulhat, hogy a szerepek elnevezésén módosítani szeretnének. Ezzel a beállítással módosíthatjuk a saját kurzusunkban a szerepeknél megjelenő elnevezéseket. Csak a megjelenő név módosul, a szerephez tartozó engedélyeket ez nem befolyásolja. Az új szerepneveket a kurzus résztvevőinek oldalán és a kurzus egyéb helyein foguk látni. Így például a Hallgató megnevezés tetszés szerint helyettesíthető a következőkkel: Diák/Résztvevő. 

Címkék 

Címkék megadásával a kurzus tartalma rövid címszavakban összesíthető, ami hozzájárul a jobb keresési találatokhoz. Ha minden beállítás helyes, kattintsunk a Módosítások mentése és a változások megtekintése lehetőségre.

Utolsó módosítás: 2020. március 16., hétfő, 08:36